Kol tokios įmonės kaip Linchema nuolat tiekia įvairias pieno, sūrių gamybos ir apdirbimo priemones, technologijas, mes sūrį ir kitus pieno gaminius perkame net nesusimąstydami, koks šio produkto kelias iki mūsų skrandžių ar stalų. Daugiausia apie ką pagalvojame, tai – kiek kainuoja kilogramas šito ir kilogramas šito, kurį geriau pirkti? Visgi, jeigu susimąstytume šiek tiek plačiau apie gamybos technologijas, pamatytume, kad yra ir apie ką pamąstyti.
Ūkininkų ūkiai
Pirmoji vieta, kur atsiranda pienas, aišku, yra ūkiai. Ūkininkai už savo litrą pieno gauna kelis centus, o kaina parduotuvėje siekia ir eurą. Dėl to dažnai būna protestai. Tačiau pieno supirkimo kainos tokios yra ne be priežasties – kitos pieno pardavimo ir apdirbimo grandys taip pat ima atlygį. Todėl galiausiai ir susidaro tokia situacija. Ūkininkai augina daug karvių, turi dideles ir modernias melžyklas, šėryklas, srutų rezervuarus. Kuo ūkis didesnis ir modernesnis, tuo daugiau galima uždirbti. Kita vertus, esant didesnei krizei, labiausiai ir kentėtų bei į riziką patektų būtent šie ūkiai.
Pieno surinktuvės
Surinkus pieną, jis yra pilstomas į specialias talpas. Pieno apdirbimas dažniausiai ir vyksta pas tuos, kas jį surinko. Tam naudojamos specialios pasterizavimo ir kitokios technologijos. Priklauso nuo to, koks pieno produktas bus gaminamas. Tačiau su pienu tvarkytis reikia greitai, nes tai produktas, kuris genda gana greitai. Taigi, viskas yra daroma nedelsiant. Laikomasi specialių higienos normų – juk niekas nenorėtų, kad pienas ar jo gaminiai būtų nešvieži, nešvarūs. Taigi, visada siekiama maksimalios švaros ir gerovės.
Gamyba
Gamybos procesų metu yra gaminami įvairūs produktai iš pieno. Tai sviestas, sūris, varškė, jogurtas, skirtingų rūšių sūriai, ledai, grietinė, grietinėlė, kefyras, rūgpienis, pasukos ir pan. Iš pieno gaminami gaminiai – mūsų pasididžiavimas. Ne vienas lietuvis, išvykęs į emigraciją, pirmiausia pasigenda skanaus lietuviško varškės sūrelio, lietuviškos varškės, balto sūrio, grietinės. Tad tie, kas gali nusipirkti šių gaminių, gali itin džiaugtis, kad vis dar jų turi. Karvė maitintoja tikrai sugeba padėti atsirasti daugybei skanių pieno produktų.